Karhukoira karhunhaukkujana nyt ja tulevaisuudessa

 

Tälläkin hetkellä karjalankarhukoira on karhun pysäytys kyvyltään koiramaailman eliittiä. Uhkana on kuitenkin luonteen pehmeneminen, jolloin pysäytys karhulle ei enää toimi. Tämä luonteen pehmentyminen on kaikkien metsästyskoira rotujen ongelma. Monista pysäyttävistä koira roduista uhkaa tulla ”ajavia” koiria, kun koira ei uskalla pysäyttää karhua tai hirveä. Tämmöinen ”ajava” tyyli on kielletty myös metsästyslaissa hirven osalta. Ainoa poikkeus laissa on alle 28 senttiä korkeat koirat. Hyvän pysäytys kyvyn omaavat koirat, ovat siis myös hyvän metsästys etiikan mukaisia koiria.

Tavoitteena on karjalankarhukoira, joka pystyy löytämään karhun pitkältäkin yöjäljeltä nopeasti. Tähän tarvitaan koiralta hyvää karhuverisyyttä ja pelotonta luonnetta. Löydettyään karhun, koira pystyy pitämään karhun haukussa paikallaan, estämällä pakoyritykset liikkeellä ja uhkaamalla karhun peräpäätä. Haukku jatkuu innokkaana, kunnes metsästäjä tulee.

Pysätyskyvyn puute näkyy muun muassa hirvikokeissa siirtyvänä haukkuna, kun koira ei uskalla siirtyä haukuttavan eteen, vaan haukkuu enempi hirven takapuolelta. Kun koiralla on hyvä pysäytyskyky ja rohkeus, niin siirtyvää haukkua ei tule.

Haukkutyyli karhulle

Karjalankarhukoiralla on verrattuna muihin pystykorvaisiin rotuihin erinomainen haukkutyyli karhulle. Monet karhukoirat pyrkivät kokoajan haukkumaan karhua takapäästä, jolloin suojaton takamus on koiran edessä. Karhu tietää tämän ja asettuu istualleen.

Lisäksi koiran jatkuva liike edesauttaa sitä, että koira pystyy haukkumaan läheltä. Jos koira haukkuu paikaltaan lähellä karhua, voi nopea käpälänisku koitua koiran kohtaloksi. Myöskin koiran koko vaikuttaa haukkutyyliin. Monet suurikokoiset/pienikokoiset rodut joutuvat haukkumaan karhua etäältä. Näyttäisi siltä, että karjalankarhukoiran koko on aika optimaalinen karhunhaukkuun. Monesti paras tulos tulee kun koira kiertää karhua jatkuvasti. Karhun mielenkiinto on kokoajan koirassa ja metsästäjän hiipiminen onnistuu paremmin.

Tämä sama kiertävä haukkutyyli on erinomainen myös hirvelle. Hirvi joutuu kuin transsiin, eikä välitä olleenkaan mitä haukun ulkopuolella tapahtuu. Hirveä pääsee tällöin lähestymään kosketusetäisyydelle. Hirvikokeessa huonopuoli tallaiselle haukkutyylille on huonommat haukkupisteet, koska äänen laatu/tiheys kärsii hieman kun koira on kokoajan liikkeessä.

Kun käytetään nämä ominaisuudet hyväksi karhukoiran jalostuksessa, lopputuloksena on maailman paras hirven/karhunpyyntikoira.